#1 MELAS – vaisių sultys
Mums yra įkalta į galvas, jog vaisių sultys yra sveika, nes vaisiai asocijuojasi su sveikata ir mityba. Vaisiai yra naudingi, tačiau sultys nėra (tik tuo atveju, jei spaudi pats namuose). Sultys, kurias perki parduotuvėse yra pripildytos cukraus, įvairiausių dirbtinių skonių. Tikrink etiketes ir edukuok save.
#2 MELAS – karbonizuoti gėrimai
Tokios kompanijos kaip Coca Cola sukūrė tokią kultūrą, per kurią apjungė jų gėrimą tapatindami su laime. Savo reklamomis jie patraukia žmogaus dėmesį, įtraukia vaikus bėgiojančius su šypsenomis, laimingą šeimą leidžiančią laiką kartu su gėrimu rankose ir t.t.
Nėra nieko naudingo toje raudonoje skardinėje, o verčiau joje slypi – nutukimas ir diabetas. Kasmet šio produkto gamintojas išleidžia milijonus dolerių reklamai ir jos tobulinimui, kad apjungtų Coca Cola gėrimą ir žmogų per laimę, žmogaus santykius, nuotykius.
Nors naudojant šį produktą gali pajusti nuotaikos pakylėjimą nuo cukraus, tačiau kūnas vis labiau yra nuodijamas visu gėrimo turiniu lėtai žudydamas žmogaus žarnyną ir organus. Vanduo yra pats geriausias gėrimas. Gerk kasdien jo daugiau.
#3 MELAS – cukrus
Mūsų kūnui reikia labai mažo kiekio cukraus, daug ir keletą kartų mažesnio nei skelbia ekspertai sveikatos organizacijose.
Maisto pramonė puikiai supranta, jog dėdami cukrų, prie kurio yra labai lengva priprasti ir sunku nulipti, į savo gaminius, žmonės negalės sustoti pirkę jų produktų. Tarp 60-70% viso maisto parduotuvėse turi cukraus sudėtyje.
Jau ne vienas išleistas mokslinis straipsnis, kuriame ekspertai teigia, jog cukraus priklausomybė yra tokia pat stipri, ar net stipresnė nei narkotinės medžiagos kokaino. Kompanijos tai žino, jos ‘pakabina’ žmogų ant kabliuko, kad jis valgytų vis daugiau ir daugiau. Kam tiek cukraus? Edukuok save.
#4 MELAS – gėrimai be cukraus
Žmogus išgirdęs žodį DIETA, tai asocijuoja su sveikata, todėl kompanijos tai puikiai suprasdamos, ant produktų klijuoja etiketes ‘be cukraus’, ‘dietinė kola’, neprarasdami savo klientų. Tačiau dietinė kola yra dar blogesnis variantas nei įprasta kola, nes ji visiškai išdarko žarnyno veiklą ir neleidžia žmogaus biologijai atlikti savų įprastų funkcijų. Gerk vandenį.
#5 MELAS – fizinio aktyvumo mitas
Aibė mokslinių straipsnių skelbia jau garsiai apie tai, jog 80-90% žmogaus kūno priklauso ne nuo fizinio aktyvumo, o nuo to ką deda į burną.
Kompanijos gigantės deda sporto žvaigždžių nuotraukas ant produktų skatindamos vartoti, nes tai padės geriau pasirodyti sporto salėje, varžybose ir pan., nes turės daugiau energijos. Ko šios kompanijos nereklamuoja, jog jų produktuose apstu cukrų, dirbtinių dažiklių, priedų, ir kad tai išsportuotų, jiems reikės ne vienos valandos sporto salėje. Būk pats žvaigžde ir edukuok save kas tinka tavo kūnui, o kas – ne. Rodiklis yra tavo sveikata.
#6 MELAS – ant produktų “natūralu”
Daugelis produktų pažymėtų kaip NATŪRALŪS, nėra natūralūs visiškai. Jų sudėtyje galime rasti GMO, įvairūs cukrai ir dirbtinai sukūrtos medžiagos. Be to, ant produktų niekas nemini kokiais būdais buvo auginamas maistas. Pasigilink plačiau apie tai.
#7 MELAS – reklamuoja apdirbtą maistą kaip sveiką
Nėra tokio dalyko kaip sveikas apdirbtas maistas. Kukurūzus, kviečius, sojos pupeles – paverčia į čipsus, užkandžius ir gėrimus, kuriuose apstu cukrų ir druskų, prieskonių. Apdirbti, jie neturi jokios maistinės vertės.
Mokslas sako, kad valgant daug apdirbto maisto kūnui yra sunku jį suvirškinti, kas galiausiai patampa viršsvoriu. Todėl, atsargiai su vegetariška ir veganiška virtuve, ten irgi daug reklamos, kur yra apdirbto maisto. Edukuok save.
#8 MELAS – mažai riebalų turintis maistas svoriui mesti
Esi tikriausiai matęs ne kartą produktus, sūrelius, pieno produktus, ant kurių užrašyta “mažai riebalų”, “daug baltymų”, ar koks paveikslėlis su sportuojančiu žmogumi. Šie triukai yra patraukti žmogaus akį vartojimui, o pradėję vartoti apdirbtą ir pilną cukraus produktą, žmogus pripras ir…gali būti, jog greitai ir sporto nebereikės. Pasigilink ir edukuok save.
Man atrodo, kad daugelis žmonių supranta, kad tokie maisto produktai nėra sveiki ir, kad suvartojama daug nenatūralios chemijos, bet problema manyčiau labiau yra laiko stoka. Visi skuba, bėga ir griebia kas po ranka, kartais iš vis nepavalgo nes nėra laiko. Taip stekena organizmą, kol išlenda su tuo susijusios problemos, o tada jau tenka sugadintą organizmą bandyti statyti ant kojų. Kitaip sakant visi susimąsto tada, kai jau šaukštai po pietų, o prieš tai visada yra “didesnės problemos” nei sveikata ir maitinimasis.
Labai gerai pastebėta, Povilai, maistas, kuris patenka į mūsų kūną ir jau po visko, kaip paskutinis žingsnis: po minties (dažnai, įteigtos iš išorės – ką ir kalbam, reklama, kartojimas tos pačios žinutės), po informacijos, po to emocijos, stresas, bėgimas, lėkimas, “laiko nėra”, ir susideda. Vėliau – valgoma, kad tik pasotint tą skausmą.
Kaip bebūtų, visi turime tas pačias 24 valandas. Vieni – spėja ir yra sveiki, kiti – ne.